VWO vraag 30

4 comments

 • Berber Faber

  Ik vind het ook zonde om 0 punten toe te moeten kennen als ‘in Spanje’ ontbreekt in het antwoord. Ik denk dat de leerlingen dit als vanzelfsprekend hebben opgevat, en het daarom niet genoemd hebben. Als ze hebben genoemd ‘studie in combinatie met topsport’ dan lijkt me dat ze dat ze de essentie uit de tekst hebben gehaald.

 • Chantal Janssen

  Hi Barbara, ik vind het jammer dat hier geen reactie op is gekomen want dit is precies een discussiepunt op dit moment met de tweede corrector. Essentie is dat topsport en hoog niveau studeren te combineren is. Ik heb nu het idee dat de helft van de docenten het wel als een eis zien en de andere helft niet. Zeker als je kijkt naar antwoordmodel waar staat dat “de situatie van Rafael Nadal….herhaalt” ook goed wordt gekeurd. Daar staat ook niet “in Spanje” bij, omdat het daar ook voor zich spreekt. Ik hoop dat anderen hier nog op willen reageren. Cito heeft er ook niet bij gezet” geen punten toekennen indien in Spanje niet is vermeld.”

 • Barbara Hofstede

  Moet ‘in Spanje’ er perse bij in het antwoord? Wat vinden jullie? Aan de ene kant wel want het is Amerika al mogelijk en zij wil dat het in haar eigen land (Spanje) ook mogelijk wordt. Aan de andere kant niet aangezien duidelijk is dat zij (veel mensen hebben trouwens hij opgeschreven) uit Spanje komt (Paloma Sánchez, Valencia). Veel van mijn lln hebben het antwoord goed, behalve dat ‘Spanje’. Ik denk omdat het vanzelf sprak.

  • Chantal Janssen

   Wat jammer dat er nog niet op deze vraag is gereageerd. Op dit moment is dit ook punt van discussie bij sommig overleg tussen de eerste en de tweede corrector. Leerlingen zullen m.i. ook in die gevallen “in Spanje” achterwege hebben gelaten omdat het voor hen vanzelfsprekend was, niet omdat ze dit niet begrepen. De briefschrijfster komt immers uit Spanje. Bij het tweede antwoord, dat men ook een punt waard vindt, over “de situatie van Rafael Nadal”, wordt ook niets over “in Spanje” vermeld. Bovendien heeft het cito er ook niet bij gezet dat er zonder ” in Spanje” geen punten mogen worden toegekend. Nu zijn er examen leerlingen waarbij dit fout wordt gerekend en anderen die wel een punt krijgen. Wat is standpunt Cito. De essentie is toch dat zij wil dat ” het combineren van topsport en een studie mogelijk wordt gemaakt?” Alle reacties welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *