VWO vraag 10

12 comments

 • Saskia van Limburg Brouwer

  Helemaal mee eens, helaas heb ik maar één punt toegekend bij het noemen van één element, ook al was dat in de trant van wat jullie beschrijven. Dus van mijn leerlingen heeft bijna niemand twee punten gescoord. Slechte vraag.

 • Karen van Herwaarde

  Helemaal eens met bovenstaande reacties! Bijna niemand van mijn leerlingen heeft nu 2 punten gehaald, omdat het onduidelijk voor ze was dat ze een antwoord moesten geven bestaande uit 2 elementen. Ik heb het antwoordmodel hier in gevolgd, maar vind het wel erg flauw.

 • Heb net met mijn tweede corrector gesproken. Ik had het woord ‘actie’ goed gerekend bij mijn eigen leerlingen maar zij vond dat er ‘daad’ moest staan..en we hebben dus punten verminderd bij mijn leerlingen
  Verder ook met de eerste corrector van het werk dat ik moest nakijken hierover discussie gehad.

 • Raveling

  Ik ben het eens met bovenstaande reacties, een moeilijke vraag en de leerlingen hadden op de hoogte moeten worden gebracht dat ze de vraag moetenbeantwoorden door twee elementen te noemen. Verder vind ik dat het woordje ‘kleine’ in de combinatie ‘kleine daad’ achterwege mag worden gelaten, ook al staat het herhaaldelijk in de tekst. Veel leerlingen van mij missen hierdoor een hele punt.

  • Barbara Hofstede

   Ik ben het met je eens v.w.b. dat woordje ‘kleine’. Sommigen hebben het een heldendaad genoemd. Is dat dan nog goed, of is dat te groot? Het is best subjectief of je dit een kleine daad noemt of een heldendaad. In zekere zin was wat zij deed wel degelijk een heldendaad, toch?

 • Thea Claessens

  Ik vind het niet correct dat er bij deze vraag niet duidelijk gevraagd wordt naar 2 antwoorden.

 • Marloes Stoker

  In het begin van de alinea staat; ‘Si algo he aprendido de verdad al ir haciéndome mayor es esto […] juzgo a las personas, a mí mismo incluido, por lo que hacen y no por lo que dicen, y doy más valor a un acto en apariencia mínimo que a una caudalosa declaración de principios.’

  Kan een antwoord waarin de strekking is; omdat Rosa Parks een voorbeeld is van iemand die actie onderneemt/iets doet aan een probleem, in plaats van er alleen maar over te praten, niet goed gerekend worden?

  Dat is in mijn ogen de strekking van deze alinea.

 • van hinsberg

  moeilijke vraag
  je zou ook kunnen antwoorden dat ze in actie kwam/ iets ondernam en er niet alleen maar over sprak.

 • Thessa Helsen

  Een antwoord dat neerkomt op het volgende antwoord verdient volgens ons ook de volledige 2 punten:

  “Die liet zien waar ze voor stond door een daad in plaats van met woorden”.

 • Jeroen

  Beste allen,

  Als een antwoord bij vraag 10 tweeledig moet zijn voor twee aparte punten, moet je dat de leerling laten weten. Het antwoord is bij het benoemen van 1 element in principe al een goed antwoord en zou dus nu 2 punten moeten krijgen, toch?

  Omdat Roza Parks het voorbeeld is van iemand….met als gevolg….(zo iets dus…)

  Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *